Pagina's

woensdag 8 juni 2016

Rapley-watte?

Ik ben nogal een grote fan van facebookgroepjes. Mijn vrouw draait al met haar ogen als ze me naar m'n gsm ziet grijpen. "Weer iets checken op één van je groepjes, zeker?".
Maar ik vind het fijn én ik leer er een hele hoop uit.

Eten à la Rapley

Zo leerde ik bijvoorbeeld dat baby's niet per se gepureerd hoeven te eten. Je kan ook stukjes geven, in onze contreien beter bekend als de Rapley-methode. Mevrouw Rapley schreef een boek waarin ze de beschrijft hoe je kinderen kan voeden door ze vuistgrote stukjes aan te bieden. Niet gepureerd dus.
Tot zes maanden krijgt een kindje uitsluitend melk (uiteraard met een voorkeur voor borstvoeding, maar ook met kunstvoeding wacht je beter tot die leeftijd omdat de darmpjes niet klaar zijn voor iets anders. Hier vind je daar een mooie uitleg over). Daarna bied je 2 à 3 keer per dag een stukje fruit/groente/iets anders aan.


Waarom?

Tot 1 jaar is bijvoeding wat zijn naam zegt: BIJ-voeding. Melk blijft nog steeds de hoofdvoeding en je baby haalt er alle voedingsstoffen uit die hij/zij nodig heeft. Met gepureerd eten is de kans op overvoeden veel groter, waardoor de baby enerzijds minder melkvoedingen gaat vragen en anderzijds zich gaat overeten, waardoor het maagje uitgerokken wordt (en dan brengt dan weer risico op diabetes en dergelijke met zich mee).
Onderzoek wijst uit dat kindjes die stukjes aangeboden kregen met meer plezier en zelfstandiger aten dan met-de-lepel-gevoerde-kindjes (wat uiteraard niet betekent dat elk Rapley-kindje goed eet en elk gepureerd-kindje [dat klinkt wel erg fout] slecht. Zo werkt wetenschappelijk onderzoek niet). Bovendien gebeurt dit hele proces op maat van je baby. De ene smult meteen en gooit niets op de grond, bij de andere belandt het middageten nog een paar maanden steevast tegen de muren.

En dat is voor ons eigenlijk de doorslaggevende factor. Meegaan in het ritme van onze baby is voor ons erg belangrijk. En wij vinden eten erg leuk, dat willen we meegeven aan onze dochter. Volgens mij zijn we daar ook wel in geslaagd. Oordeel zelf maar ;).

P.S.: Wie meer info wil over deze methode kan terecht bij het boek van Gill Rapley zelf Baby-led weaning. Een Nederlandstalige versie van het boek werd gemaakt door Stefan Kleintjes. In zijn Eten voor de kleintjes beschrijft hij dezelfde methode als mevrouw Rapley, maar waar zij er van uit gaat dat de baby meteen met de pot mee eet, heeft hij een schema opgesteld met welke voedingswaren op welk moment geïntroduceerd kunnen worden.


Zo'n tomaatje, da's toch ook niet slecht!

Eerst aardbei, dan een stukje brood

Mmm, mijn eerste banaantje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten